יש לך מקצוע, מוצר, רעיון או כשרון וגם הרבה רצון ומוטיבציה.. אך משהו במושג "שכיר" ו"בטחון" עדיין נותן לך את התחושה שזה המקום הבטוח להיות בו. השאלות שנשאלות שוב ושוב על ידי אנשים בדיוק כמוך מתרכזות בעיקר בפן ה"טכני" - איך להיות עצמאי, איך להפוך לעצמאי. אבל אלה לא השאלות הנכונות. בעוד שמספיק יום אחד במשרדי מע"מ ושיחת טלפון עם רואה חשבון כדי להפוך לעצמאי - הרי שהתהליך האמיתי של הפיכה לעצמאי טומן בחובו כשרונות, מחויבויות ותעצומות נפש.
בחודש מרץ של שנת 2012 עזבתי עבודה בבית תוכנה שבו עבדתי. ברגע אחד עברתי מ"משכורת" ל-"כלום". החלטתי להגשים עצמי כמאמן כושר, חתמתי חוזה על סטודיו לקראת שיפוץ, לקחתי הלוואה וביקשתי מרואה חשבון לפתוח לי עוסק מורשה (כן כן.. לא פטור, ישר מורשה!). אפילו לא ניצלתי את מכתב הפיטורין שקיבלתי "במתנה" כדי ללכת לחתום בלשכה 3 חודשים ולקבל "כסף חינם".
כך פתאום, מצאתי את עצמי ברגע אחד ללא משכורת קבועה, עם חוזה ותשלום שכירות שהולך "לדפוק", שיפוץ שעולה 80 אלף ש"ח.. ובעיקר עם צורך ממשי לגיוס לקוחות *מיידי* לעסק שפתחתי בין-לילה. הכסף היחידי שנכנס היה תשלום של מספר מתאמנים אישיים שהיו לי מבעוד מועד דרך חדר כושר בשכר של 70\שעה.
נשמע לך קצת "קודר"? אל דאגה.. אני רוצה להרגיע. זה הצעד הכי טוב שעשיתי בחיי.
למה להפוך לעצמאי?
יש האומרים שלהפוך משכיר לעצמאי מביא עמו "יתרונות וחסרונות". הרשה לי לעדכן לך את ההסתכלות הזאת. ההפיכה לעצמאי מביאה עמה אתגרים (לא חסרונות), אשר אם תצלח אותם – תוכל ליהנות מיתרונות רבים, לרבות יתרון אחד שהוא priceless נכון להשקפת עולמי האישית – והוא החופש לקבוע: איך, כמה, למה ומתי – איך אני עובד ומתפרנס, כמה אני עובד, עבור איזו מטרה .. וכמובן באילו ימים ושעות.
החופש לנהל את הזמן בעצם מעניק לנו שליטה בנכס היקר ביותר הקיים לנו. רוב האנשים שהפכו משכירים לעצמאיים והצליחו אפילו באופן סביר בלבד, מאוד יתקשו לחזור למסלול שכיר. החופש מבוס (שהוא לא אתה עצמך) על הראש, היכולת להתפרנס בזמנים הנוחים לך, האפשרויות להתפתח אשר תלויות בך.. כל אלה ועוד מהווים "יציאה מהמטריקס" הזה של עולם השכיר. אפילו דברים קטנים כמו להחליט ללכת לים בוקר אחד באמצע השבוע כשאין אף אחד ודוגמאות רבות כמו זה – יכולים להוות מצע לאיכות חיים גבוהה יותר כאשר יודעים במינימום "להסתדר" כעצמאיים.
את היתרונות של להיות עצמאי נשמור לסוף הפוסט, בואו נראה קודם מה האתגרים הבסיסיים שעומדים בפנינו.
אתגרים של בעל עסק עצמאי (מצליח)
רשת הבטחון (לכאורה) של עולם העבודה מכילה פיתויים רבים. מדינה שתומכת בצורה גלויה בזכויות של "עובדים" (אבטלה וכו'..), חובת מעסיקים להפריש תשלומים לעובדים, ימי "חופשה" ועוד. אבל העצמאי הממוצע בעל ההצלחה הסבירה לא ממש משתכנע, הוא כבר יודע את טעם החופש מהמערכת. "אל תתנו לי, אני כבר אשיג בעצמי – והרבה יותר מזה". ויחד עם זאת ראוי שנפרוט את האתגרים הבסיסיים אותם יאלץ לצלוח בעל עסק עצמאי באשר הוא – מאמן, מטפל, מתקין מזגנים, עורך דין וכו':
חמצן (לקוחות) – בעל עסק עצמאי נדרש להביא את הכסף בעצמו. אין לקוחות? אין כסף, אין כסף? אין עסק. זה אומר שבעל עסק חיב בדרך זו או אחרת למצוא את הדרך ללקוחות, או לעזור להם למצוא את הדרך אליו. שכיר לא נדרש לאתגר הזה, הוא בד"כ ייתן שירות ללקוחות שהביא בעל העסק או החברה בה הוא עובד.
ייצוג מול רשויות המס – זה משהו שה"שכיר הממוצע" לא ממש אוהב והוא גם לא צריך להתעסק בו. הוא פשוט מקבל משכורת. יחד עם זאת, זה לא ממש "אתגר", יש רואה חשבון שעושה את מה שצריך, פשוט צריך לשלם לו וזהו.
ניהול זמן (אבל באמת!) – נכון, גם שכירים נדרשים לנהל משימות וזמן, אבל זה לא אותו דבר. לשכיר יש בד"כ בוס, יעדים ברורים *שמישהו הציב לו*, פיקוח וכו'.. לעצמאי נדרשת יכולת פיקוח עצמי גבוהה. אתם יודעים שהיום אתם חייבים להשלים משימה חשובה ובדיוק, דווקא עכשיו, מתקשר אליכם חבר ואומר "אני בדיוק בסביבה, בוא נשב לצהריים".. יש רק אדם אחד שיאשר לך ללכת לארוחה הזאת או להשאר ולהשלים המשימה וזה כמובן את או אתה. ניהול זמן יעיל הוא אחד האתגרים כאשר בוחנים איך להיות עצמאי מצליח.
איזון בין עבודה לחיי משפחה – כמעט כל בעל עסק שמאוהב בעסק שלו יאשר זאת, העסק זאת חתונה מס' 2. מאוד קל להסחף ולהשקיע זמן רב בלקוחות או בקידום וטיפוח העסק.. לא כי מישהו דרש מאיתנו להשאר במשרד, אלא כי בא לנו (כשאנחנו עוסקים בדבר הנכון לנו). לא חסרים אנשים שהעסק משתלט טוטאלית על חייהם האישיים. ניהול הזמן אם כן אינו רק בעד העסק אלא גם בעד ניהול נכון של חיי חברה ומשפחה.
ניהול רגשות ומשברים – פיתוח של משלח יד עצמאי יכול להיות מסע עדין, שטוח וחלק עם יעדים קטנים וברי השגה בקלות יחסית, אך ליזמים שביננו עשוי להיות רכבת הרים קשוחה. השכיר הממוצע נמצא פעמים גבות בסטגנציה מסוימת. המשימות ברורות, השכר די ידוע מראש וכן הקשיים והפתרונות. עבור בעל העסק יכולות להיות תקופות קיצוניות, לחיוב ולשלילה. מהלכי שיווק מוצלחים וים עבודה, או התקפת נגיף (קורונה?) ועצירה כמעט מוחלטת. ציפיות רבות מרעיון חדש בעסק – אך נפילה רגשית בעקבות חוסר הצלחה בהתאם לציפיות. מהצד החיובי גם צריך "להזהר" – הצלחה מסחררת פתאומית שעשויה להביא להחלטות שגויות (כמו המשך השקעה במשהו שנכון רק לתקופה), או "ישיבה על הגדר" עקב תקופת "יציבות" שקרית בעסק.
עצמאות פיננסית ותכנון נכון – אולי אחד הנושאים היותר מדוברים בקרב שכירים. השכיר הממוצע בונה על הפנסיה (אותה יתחיל לקבל לקראת גיל 70 אם יחיה עד אז). הפנסיה אליה מפריש העובד סכום חודשי בהתאם לשכר מקבלת גיבוי מהמעסיק, גם המעסיק מפריש. במקומות עבודה "טובים", העובד מקבל רשת פנסיונית לא רעה בכלל כולל הפרשות נוספות (כמו קרן השתלמות). העובד העצמאי נדרש לדאוג לעצמו, לבד. זה אומר שבתור עצמאיים, עליכם לדעת איך להפריש כספים בצורה נכונה ולדאוג לעתידכם באם תפסיקו יום אחד לעבוד. בשעה שנכתב פוסט זה, המדינה מחייבת עצמאיים להפריש סכום (לא גדול) מתוך הכנסותיהם.. או לא להפריש – ולקבל קנס קטן של כמה מאות שקלים בשנה ומאוד קל לשלם אותו, להמנע מההפרשה לפנסיה ולהשקיע את הכסף בעוד טיול או באוטו.
ניתן להמשיך ולדבר המון על האתגרים ולמצוא עוד ועוד כמובן, אך אולי הגיע הזמן, לקראת סיום פוסט זה דווקא להדגיש את היתרונות של העצמאי.
יתרונות של עצמאי
פוטנציאל הכלכלה – בואו נשים את זה על השולחן. רוב האנשים האמידים שתכירו במהלך חייכם הם עצמאיים בעלי מקצועות חופשיים או בעלי עסקים מפותחים. עו"ד אחד יעבוד בשכר של 15-20 אלף כשכיר ואילו עו"ד אחר יפתח משרד עצמאי וירוויח 50. עו"ד נוסף אולי גם יפתח משרד שיגדל, יעסיק עו"ד אחרים וירוויח מאות אלפים בחודש. בסופו של דבר הדרך סלולה עבור מי שמוכן להתאמץ, לסכן, לנסות ולא להתייאש. זה נכון עבור כל בעלי המקצועות החופשיים: מאמנים, יועצים, רופאים, מטפלים וכו'.
היכולת לגדול ולהתפתח בעולם העבודה תלוי מאוד בחברה בה עובדים, בגחמות של אנשים שונים ובעוד דברים ובסופו של דבר מעטים מגיעים להיות בכירים. גם בעולם העסקים מעטים מגיעים לגדולה, אך שם לעניות דעתי – הדבר יותר תלוי בך! הסיכוי להתעשר מפתיחת עסק עצמאי גדול יותר מהסיכוי להגיע למשרה בכירה שניתן להתעשר בה.
בסופו של דבר כעצמאיים – אתם תקבעו כמה אתם שווים (ולא המעסיק) ותמצאו את הלקוחות שיהיו מוכנים לשלם לכם את מה שמגיע לכם בזכות ולא בחסד.
החופש לעשות ולעסוק – חופש העשייה של העצמאי גדול יותר. עצמאי לא חיב להיות "רק" איש מחשבים. הוא יכול להיות איש מחשבים בבוקר ומאמן כושר בצהריים. רק הוא יקבע את התמהיל של עולם העבודה הפרטי שלו. העצמאי יכול לקחת ביצירתיות כל יכולת ו\או יתרון שלו ולהפוך זאת להכנסה ואינו כפוף במשך שנים ל"הגדרת תפקיד" בתוך חברה.
שבירת השגרה וחופש גיאוגרפי – אדם המנהל לעצמו את לוח הזמנים באופן מוחלט יכול להחשף באופן שוטף לדברים חיוביים שהשכיר 08:00-18:00 מפספס. להחזיק את התינוק החדש בידיים בצהרי היום, להגיע לאירוע חשוב בשעות "קשות" בלי הצורך לבקש שחרור מהבוס, להחליט להעביר יום מול הלפ-טופ בבית קפה על הים ולא במשרד באיזור תעשייה הישן..
ומה עם לצאת לחופשה בלי לבקש רשות, או להחליט להזמין לילה במלון דווקא באמצע השבוע? כל אלה ועוד הם תמצית קטנה ביותר של אנקדוטות חיוביות שבעצם שוות ערך ל"חופש" אמיתי ביום-יום שלנו. איך להיות עצמאי מצליח זה גם איך להביא את עצמנו למצב שבו אנו יכולים ליהנות מכל היתרונות הללו ללא רגשי אשם.
חושבים להפוך לעצמאים? אולי להפוך משכיר לעצמאי? ייתכן ומפגש אימון יעזור לכם להגיע למסקנות, לפתח בטחון ולכוון את הספינה למקום הנכון עבורכם.